Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

1961. Η καταστροφή του γηπέδου του ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ. (και τα δημοσιεύματα της εποχής)

Μέχρι και την δεκαετία του 1950 ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ συμμετέχει στα περισσότερα πρωταθλήματα Α΄ κατηγορίας αγωνιζόμενος ως γηπεδούχος στο γήπεδο του Πανελληνίου (τα πρώτα χρόνια) ,στην Λεωφόρο , στην Ν. Σμύρνη (μεταπολεμικά). Η έλλειψη γηπέδου ήταν πρόβλημα αλλά το αντιμετώπιζαν όλες οι ομάδες (εκτός ΠΑΟ, ΑΕΚ, Απόλλωνα) καθώς τα γήπεδα στην Αθήνα ήταν ελάχιστα.
Μετά τον πόλεμο όμως , όταν άρχισαν να κτίζονται γήπεδα, ήταν φανερό ότι όσες ομάδες δεν διέθεταν έδρα μειονεκτούσαν έναντι των άλλων οικονομικά (λιγότερα εισιτήρια) αλλά και σε εμπλουτισμό της δύναμής τους με νέα ταλέντα.

Έτσι το καλοκαίρι του 1958 και λίγο πριν αρχίσει το νέο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας, η διοίκηση του ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ παίρνει μια απόφαση που έμελλε να σφραγίσει την από δω και πέρα πορεία του συλλόγου : για να συγκεντρώσει χρήματα για γήπεδο προχωράει στην πώληση των περισσότερων ποδοσφαιριστών της.

Αποτέλεσμα , η ομάδα παρουσιάζεται εντελώς αδύναμη στο πρωτάθλημα, έρχεται τελευταία και χάνει την ευκαιρία να συμπεριληφθεί στην Α' ΕΘΝΙΚΗ που δημιουργήθηκε την επόμενη χρονιά.

Πουλήθηκαν οι Σταμπέλος και Τσίλης (στον ΠΑΟ), ο Σισμάνης (στην ΑΕΚ), ο Κόης , ο Τσερεγκώφ (στον ΕΘΝΙΚΟ), ο Αναλυτής, ο Χρυσαίτης, ο Ραδίτσας. Δηλαδή, μαζί με τον Θεοφάνη που είχε πάει από πριν στον ΠΑΟ, σχεδόν μια ενδεκάδα που εντυπωσίαζε στα προηγούμενα πρωταθλήματα με αντιπάλους τους : ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΑΠΟΛΛΩΝΑ, ΠΑΝΙΩΝΙΟ, ΦΩΣΤΗΡΑ κλπ.

Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν,300.000-600.000 δρχ, μαζί με άλλα που δάνεισε στον σύλλογο ο Νίκος Σαββίδης (για δεκαετίες παίκτης και στυλοβάτης της ομάδας) δόθηκαν για την διαμόρφωση του γηπέδου της Ν. Ελβετίας που ήταν μια αλάνα με βράχια και νταμαρόπετρες κοντά στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, με αποτέλεσμα να γίνει ένα από τα καλύτερα της Α' ΕΠΣΑ.

Ο χώρος ανήκε στον μεγαλοκτηματία Αναγνωστόπουλο και είχε νοικιαστεί από τον σύλλογο με το δικαίωμα να κάνει οποιοδήποτε αθλητικό έργο. Προφανώς η διοίκηση περίμενε ότι κάποτε , με την βοήθεια ίσως του κράτους ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ , ο χώρος θα πέρναγε στην ιδιοκτησία του συλλόγου.

Τον Οκτώβριο του 1961 όμως ο ιδιοκτήτης με εξώδικο υποστήριξε ότι το συμβόλαιο ήταν άκυρο, και έπαυε η ισχύουσα συμφωνία. Ένα συνεργείο αφαίρεσε το συρματόπλεγμα ,έκοψε τα γκολπόστ, γκρέμισε τον μαντρότοιχο.

 Τους πρώτους μήνες του 1962,παρά τις προσπάθειες και τις διαμαρτυρίες της διοίκησης , του δημάρχου Γεωργούτσου και των φιλάθλων το γήπεδο δυστυχώς έγινε οικόπεδα...

Έτσι ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ βρέθηκε χωρίς ισχυρή ομάδα και χωρίς γήπεδο να αγωνίζεται πολλά χρόνια δεξιά και αριστερά κατρακυλώντας στις τοπικές κατηγορίες...

Διαβάστε τα δημοσιεύματα της Α.Η για το θέμα.

(κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)



 
 
 
 
 
 
 

1 σχόλιο: