Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Η ιστορία του τμήματος μπάσκετ γυναικών.

Το τμήμα πραγματοποίησε τα πρώτα του βήματα τη δεκαετία του 1980, με τη συμβολή των Στέλιου Ακριβιάδη (εφόρου επί πολλά χρόνια) και Ανδρέα Λαμπρινίδη (επί σειρά ετών διετέλεσε Γενικός Αρχηγός και βασικός χρηματοδότης της ομάδας).
Κατά την αγωνιστική περίοδο 2002-03 η ομάδα του Αθηναϊκού έλαβε μέρος στο Πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας Γυναικών της Ε.Σ.Κ.Α.γνωρίζοντας τον υποβιβασμό μετά το πέρας των αγωνιστικών της υποχρεώσεων.

 Η παραμονή της στην κατηγορία υπήρξε βραχυχρόνια καθώς προβιβάστηκε εκ νέου την επόμενη χρονιά. 

Στην Α΄ Κατηγορία παρέμεινε μέχρι την αγωνιστική περίοδο 2005-06, οπότε και αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια ομάδα της Α΄ Κατηγορίας Γυναικών Ε.Σ.Κ.Α., λαμβάνοντας το εισιτήριο για την Α2 Εθνική Κατηγορία για την επόμενη χρονιά.Προπονητές την περίοδο αυτή ήταν οι Γαβρίλος Καλογερόπουλος με Βοηθό τον Σταύρο Γκαρανέ.

Περίοδος 2006-07

Μετά από μια εξαιρετική πορεία η ομάδα, αν και νεοφώτιστη, κατέκτησε το 2006-07 το πρωτάθλημα της Α2 Κατηγορίας (Ομίλου Νότου) με μόλις μία ήττα σε σύνολο 26 αγώνων.

Περίοδος 2007-08

Ανήκοντας πλέον στο δυναμικό της Α1 Εθνικής για πρώτη φορά στην ιστορία του, και μετά από μεταγραφική ενίσχυση, ο σύλλογος την περίοδο 2007-08 τερμάτισε στην 3η θέση, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή του στο EuroCup για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Παράλληλα κατέλαβε την τρίτη θέση στο Final Four του Κυπέλλου Ελλάδος που διοργανώθηκε στη Βέροια (Ημιτελικός: Εσπερίδες - Αθηναϊκός 52-44, Μικρός Τελικός: Παλαιό Φάληρο - Αθηναϊκός 52-53).

Περίοδος 2008-09

Η αγωνιστική περίοδος, 2008-09, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική στη μέχρι τότε πορεία του συλλόγου. Στις 30 Μαρτίου 2009 η ομάδα του Αθηναϊκού εξασφάλισε μαθηματικά το Πρωτάθλημα Ελλάδος.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της κορυφαίας κατηγορίας των ελληνικών γυναικείων πρωταθλημάτων μπάσκετ μία ομάδα κατακτά αήττητη το πρωτάθλημα.


Στα πλαίσια του Κυπέλλου Ελλάδος ο Αθηναϊκός αποκλείστηκε στη Δ' Φάση γνωρίζοντας την ήττα από τις Εσπερίδες με σκορ 76-64. 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εισήλθε στην καλύτερη οκτάδα του EuroCup, ανανεώνοντας το ραντεβού του και για την επόμενη χρονιά.

Περίοδος 2009-10

Η αγωνιστική περίοδος 2009-10 αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία του συλλόγου, καθώς και του ελληνικού μπάσκετ, καθώς ο Αθηναϊκός υπήρξε η πρώτη γυναικεία ομάδα στην ιστορία του αθλήματος στη χώρα που κατέκτησε Τριπλ Κράουν (Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα).

Αποτελεί δε την τρίτη ομάδα καλαθοσφαίρισης σε ό,τι αφορά και τα δύο φύλα, καθώς κάτι ανάλογο έχουν να επιδείξουν στους άνδρες μόνο ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός Πειραιώς.
Στα πλαίσια του Πρωταθλήματος της Α1 Εθνικής ο σύλλογος ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις αήττητος (για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά!) καταλαμβάνοντας την 1ηθέση της βαθμολογικής κατάταξης.

Στο θεσμό του Κυπέλλου Γυναικών ο Αθηναϊκός το Φεβρουάριο κατάφερε να εισέλθει στην κορυφαία τετράδα μαζί με τους συλλόγους Απόλλωνα Πτολεμαΐδας, Πανιώνιο και Φ.Ε.Α.

Στους τελικούς που διεξήχθησαν στη Βέροια ο σύλλογος του Βύρωνα κατέκτησε το τρόπαιο, το πρώτο Κύπελλο στην ιστορία του, συντρίβοντας τη Φ.Ε.Α. στον τελικό με σκορ 87-39 (Ημιτελικός: Αθηναϊκός - Απόλλων Πτολεμαΐδας 59-47).

Εντούτοις, ήταν στα πλαίσια του EuroCup Γυναικών που η ομάδα του Αθηναϊκού πέτυχε την πιο αξιοσημείωτη διάκριση της χρονιάς.

Την 1η Απριλίου 2010 συμμετείχε στον πρώτο τελικό της διοργάνωσης νικώντας εκτός έδρας τη ρωσική Ναντέζντα Όρενμπουργκ με σκορ 65-57.

Ακολούθως, στις 8 Απριλίου 2010, οπότε και έλαβε χώρα ο δεύτερος τελικός στο Κλειστό της Εργάνης, αν και ηττήθηκε 57-53 από τη Ναντζέντα, πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου, του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου που κατακτά ποτέ ελληνικός γυναικείος σύλλογος στην καλαθοσφαίριση.

Προπονητής της ιστορικής ομάδας ήταν ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος, ενώ οι αθλήτριες που αγωνίστηκαν στους δύο τελικούς ήταν οι Δήμητρα Καλέντζου, Λολίτα Λύμουρα, Όλγα Χατζηνικολάου, Βακίνα Βολονάκη, Νικόλ Μπεθ Σούλις, Γκιντάρ Πετρονίτε, Πολύμνια Σαρέγκου, Κάντις Γουίγγινς, Αφροδίτη Κοσμά, Ρουθ Ράιλι και Ιρένε Βιζμπάριενε και η Κατερίνα Χαλικιά.
Κατερίνα Χαλικιά

Ο σύλλογος είχε το δικαίωμα στην αρχή του έτους να συμμετάσχει στην Ευρωλίγκα Γυναικών, προτίμησε ωστόσο να διαγωνιστεί στο Eurocup που κρίθηκε καταλληλότερο για τα οικονομικά δεδομένα της ομάδας.

Περίοδος 2010-11

Στις 18 Οκτωβρίου 2010 ο σύλλογος, ως Κυπελλούχος Ευρώπης, αντιμετώπισε τη Σπάρτακ Μόσχας Περιχώρων, τροπαιούχο της Ευρωλίγκα Γυναικών, στο Κλειστό του Αγίου Θωμά, στα πλαίσια του θεσμού του Super Cup Ευρώπης. Η αθηναϊκή ομάδα γνώρισε την ήττα με σκορ 70-61.

Για την περίοδο οι ιθύνοντες του συλλόγου αποφάσισαν ο σύλλογος να συμμετάσχει και πάλι στο EuroCup κι όχι στην Ευρωλίγκα Γυναικών, τα οικονομικά μεγέθη της οποίας κρίθηκαν απαγορευτικά. 

Ο Αθηναϊκός αποκλείστηκε στους προημιτελικούς μετά από δύο παιχνίδια με την ισραηλινή Ελιτζούρ Ράμλα, η οποία ακολούθως κατέκτησε το τρόπαιο.
Στο Πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής για το 2010-11, ο σύλλογος κατέκτησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την κορυφή, εξακολουθώντας να διατηρεί το αήττητο μετά από 74 παιχνίδια.
Στις υποχρεώσεις του εντός της χώρας, ο Αθηναϊκός πέτυχε το απόλυτο, πετυχαίνοντας το νταμπλ, μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου στο Final Four που διεξήχθη στην Αθήνα(Ημιτελικός: Αθηναϊκός - Δ.Α.Σ. Άνω Λιοσίων 85-53, Τελικός: Αθηναϊκός - Α.Ε.Ο. Πρωτέας Βούλας 64-61).

Περίοδος 2011-12

Την αγωνιστική περίοδο 2011-12 ο σύλλογος κατέκτησε το 4ο συνεχόμενό του Πρωτάθλημα διατηρώντας το αήττητο. 

Παράλληλα κατέκτησε εκ νέου το Κύπελλο Ελλάδος συμμετέχοντας στο Final-4 που διεξήχθη στην Αθήνα στις 6 και 8 Απριλίου 2012.[Στον ημιτελικό ξεπέρασε το εμπόδιο του Παναθηναϊκού, νικώντας με σκορ 71-61.Στον τελικό επικράτησε των Εσπερίδων με σκορ 50-57. MVP του τελικού αναδείχθηκε η καλαθοσφαιρίστρια Όλγα Χατζηνικολάου.


Παρόλο που ο σύλλογος είχε δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την περίοδο αυτή, τελικά για οικονομικούς λόγους γνωστοποίησε την απόσυρσή του.

Περίοδος 2012-13

Κατά αγωνιστική περίοδο 2012-13 η ομάδα του Βύρωνα ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα, όπως αυτή προέκυψε μέσω διαδικασίας play-off. 

Στις 24 Νοεμβρίου 2012, ο Α.Ο. Ελληνικού με προπονήτρια την Ελένη Καπογιάννη, έσπασε το τρομερό σερί των 105 νικών του Αθηναϊκού (65-68) κερδίζοντας μέσα στο Βύρωνα. Σε ότι αφορά το Κύπελλο Ελλάδος συμμετείχε στο Final-4 που διεξήχθη στις 30 και 31 Μαρτίου 2013 στη Νέα Ιωνία Βόλου. 

Στον ημιτελικό γνώρισε την ήττα με σκορ 54-69 από την ομάδα του ΠΑΟΚ χάνοντας την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον τίτλο του στον τελικό.Στο μικρό τελικό ο Αθηναϊκός επικράτησε 75-64 του Παναθηναϊκού, καταλαμβάνοντας τελικά την τρίτη θέση.
Παρόλο που ο σύλλογος είχε δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την περίοδο αυτή, τελικά για οικονομικούς λόγους γνωστοποίησε πως δεν θα λάβει μέρος σε διεθνείς αγώνες.

Περίοδος 2013-14

Κατά την περίοδο 2013-14 ο Αθηναϊκός διαγωνίστηκε με προπονητή το Γιώργο Ζευγώλη για μία ακόμη χρονιά στο Πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής με τη χορηγική ονομασία «X-LEVEL Αθηναϊκός».Επικεφαλής της διοικούσας επιτροπής του ανέλαβε ο Σουηδός επιχειρηματίας Γιέσπερ Ουίκστρομ, ιδιοκτήτης της X-Level, μεγαλου media group της πατρίδας του. Παράλληλα η εταιρία Ergosport των αδερφών Ντάνων ήταν ο κεντρικός χορηγός στη φανέλα της ομάδας.
Μετά τη λήξη της κανονικής περιόδου, κι έχοντας συγκρεντρώσει 8 νίκες και 10 ήττες, τερμάτισε στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα, εξασφαλίζοντας την απευθείας συμμετοχή του στα Play-Offs. Η αθλήτρια του συλλόγου, Κρίσι Γκίβενς, κατετάγη την περίοδο αυτή στην 5η θέση του πίνακα των κερδισμένων φάουλ, 91 σύνολο, ενώ η Έλενα Βλάνη βρέθηκε στην 3η θέση του πίνακα των τριπόντων, 35 στον αριθμό.
Η ομάδα του Βύρωνα κλήθηκε στην επόμενη φάση να αντιμετωπίσει τον Ιπποκράτη Κω. Βάσει της προκήρυξης του Πρωταθλήματος, νικήτρια θα αναδεικνυόταν η ομάδα που πρώτη θα συγκέντρωνε τρεις νίκες εναντίον της αντιπάλου της, λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα της κανονικής περιόδου. 

Οι δύο ομάδες είχαν από μία νίκη και μία ήττα και χρειάστηκαν δύο αγώνες προκειμένου ο Αθηναϊκός να συγκεντρώσει δύο ακόμη νίκες, μία εντός και μία εκτός έδρας, για να περάσει στην τετράδα των καλύτερων ομάδων. Εκεί συνάντησε το εμπόδιο της Ένωσης Σουρμένων-Ελληνικού, ομάδα από την οποία είχε ηττηθεί δύο φορές κατά την κανονική περίοδο. Μια ακόμη νίκη της Ένωσης, οδήγησε τον Αθηναϊκό στη σειρά των μικρών τελικών.
Στην τέταρτη και τελευταία φάση του Πρωταθλήματος, οι ομάδες που πέρασαν επιτυχώς στην καλύτερη τετράδα αγωνίστηκαν στη σειρά των μικρών και μεγάλων τελικών.Νικήτρια της κάθε σειράς θεωρήθηκε η ομάδα που πρώτη συγκέντρωσε τέσσερις νίκες επί της αντιπάλου της μεταφέροντας τις νίκες και ήττες της κανονικής περιόδου. Στη σειρά των μικρών τελικών βρέθηκαν αντιμέτωποι ο Παναθηναϊκός και ο Αθηναϊκός.

Ο Παναθηναϊκός είχε πετύχει δύο νίκες ήδη από την κανονική περίοδο κα πέτυχε μία τρίτη στον τρίτο μεταξύ τους αγώνα. Ωστόσο ο Αθηναϊκός δεν έπεσε αμαχητί πετυχαίνοντας μία νίκη στο Κλειστό της Εργάνης, προτού ο Παναθηναϊκός κερδίσει οριστικά την τρίτη θέση εντός έδρας στο πέμπτο μεταξύ τους αγώνα, αφήνοντας τον Αθηναϊκό τέταρτο.
Στα πλαίσια του θεσμού του Κυπέλλου Ελλάδος η ομάδα γνώρισε την ήττα κατά την Β' Φάση από τον Κρόνο Αγίου Δημητρίου με σκορ 73-71, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Ο σύλλογος έμεινε εκτός Final-4 για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια.
Στη διάρκεια της χρονιάς καμία ελληνική ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του Αθηναϊκού, δεν συμμετείχε για οικονομικούς λόγους σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση παρόλο που τουλάχιστον πέντε είχαν το δικαίωμα εφόσον το επιθυμούσαν και πληρούσαν κάποια ελάχιστα κριτήρια σε ό,τι αφορά την έδρα τους.

Περίοδος 2014-15

Η πορεία του Αθηναϊκού στην Α1 Εθνική Κατηγορία συνεχίστηκε και για την περίοδο 2014-15. Η X-Level παρέμεινε χορηγός ονομασίας του συλλόγου, ενώ καθήκοντα προπονητή ανέλαβε ο Κώστας Κεραμιδάς. Η θητεία του είχε διάρκεια μέχρι το Νοέμβριο οπότε και αποχώρησε. Στον πάγκο του συλλόγου τον αντικατέστησε μέχρι το τέλος της χρονιάς η Γιασεμί Σαμαντούραμε βοηθό την Κατερίνα Χατζηδάκη.
Κατά τη λήξη της κανονικής περιόδου η ομάδα του Βύρωνα βρέθηκε στην 8η θέση σε σύνολο 10 ομάδων, έχοντας συγκεντρώσει 5 νίκες και 13 ήττες.Τον ίδιο απολογισμό είχε και ο Ολυμπιακός Βόλου που κατετάγη μία θέση χαμηλότερα. Η αθλήτρια του συλλόγου Αναστασία Κωστάκη βρέθηκε στην πρώτη πεντάδα τριών στατιστικών πινάκων: στις Ασίστ, στα Κερδισμένα Φάουλ και στο σύνολο πόντων από Ελεύθερες Βολές. Η Δώρα Παντέλη βρέθηκε στον αντίστοιχο πίνακα των κερδισμένων Ριμπάουντ, ενώ η Ελένη Βλάνη σε εκείνων του συνόλου πόντων από Τρίποντα.
Εξαιτίας της χαμηλής του επίδοσης ο Αθηναϊκός κλήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία των Play-outs που θα καθόριζε τις δύο ομάδες που θα υποβιβάζονταν, ενώ οι άλλες δύο θα συνέχισαν στα Play-offs. O 8ος Αθηναϊκός διασταυρώθηκε με τον 9ο Ολυμπιακό Βόλου. Aμφότεροι είχαν κερδίσει το εντός έδρας παιχνίδι τους κατά την κανονική περίοδο και συνεπώς χρειάζονταν τουλάχιστον δύο νίκες για να παραμείνουν στην κατηγορία. Η ομάδα του Βύρωνα ήταν αυτή που νίκησε σε δύο διαδοχικά ματς (83-45, 48-75),στέλνοντας τις Βολιώτισσες στην Α2 Εθνική. Ο Αθηναϊκός με τον τρόπο αυτό κέρδισε τη συμμετοχή του στη διαδικασία των Play-offs σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τη θέση του στην τελική κατάταξη. Διασταυρώθηκε, ωστόσο, με την Ένωση Σουρμένων-Ελληνικού, πρωτοπόρο της κανονικής περιόδου, απέναντι στην οποία είχε ήδη δύο ήττες.Χρειάστηκε μία ακόμη νίκη της Ένωσης με σκορ 75-54 ώστε να περάσει η ίδια στην επόμενη φάση, με τον Αθηναϊκό να κλείνει οριστικά τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις για την περίοδο αυτή στην 8η θέση.
Σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος η ομάδα του Βύρωνα αποκλείστηκε πρόωρα στη «Φάση των 16», στο πρώτο της μόλις παιχνίδι, από την Αναγέννηση Νέου Ρυσίου με σκορ 71-65.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου